Har du spist en banan i dag?

Du fik den måske på havregrynene, som en snack eller efter løbeturen. Eller måske i en smoothie, som bananis, banankage, bananpandekage, bananyoughurt eller hvad det nu måtte være.

For vi spiser utroligt mange af de gule frugter. Hvert år køber vi i Danmark 320 millioner bananer, vurderer man hos Coop.

Vi er nærmest afhængige af dem. Men det kan snart være slut. En sygdom truer med at udrydde bananen.

Der er hundredvis af spiselige banansorter, men der er en enkelt, som overskygger dem alle.

Du har sikkert spist en masse forskellige æbler – det kan være sorter som Pink Lady, Elstar, Ingrid Marie, Belle de Boskoop og så videre – men der en god chance for, at du aldrig har prøvet at spise andet end den samme sort banan.

Sorten hedder Cavendish, og den står for 99 procent af alle de bananer, som vi køber i Danmark og i den vestlige verden. Cavendish er i det hele taget populær over hele verden, hvor den står for næsten halvdelen af klodens samlede produktion af bananer.

Problemet er, at Cavendish er i fare for at blive ramt af en sygdom, som kan udrydde den. Det er en svamp, som angriber planterne. Og der er ingen gifte, som virker mod svampen.

Banan hører til pisangfamilien (Musaceae) og regnes for at være en af verdens ældste kulturplanter. Den har sit hjemsted i det tropiske Sydøstasien, hvor der stadig findes visse vildtvoksende arter. Herfra har den bredt sig til Afrika og De Kanariske øer. Spanierne bragte i 1500-tallet bananen med til Amerika, hvor den fik stor udbredelse i Mellem- og Sydamerika. I Nordeuropa er bananen et ret nyt bekendtskab, og først for ca. 90 år siden begyndte importen af bananer til Danmark.

Ældre søfarende kan berette, at mange af de første laster med bananer til Europa aldrig nåede frem, fordi de modnede så meget ombord, på grund af dårlige køle- og beluftningsforhold, at de måtte smides over bord. Nu dyrkes bananer overalt i tropiske og subtropiske områder med Brasilien, Indien og Philippinerne som de største producenter.

Bananplanten kaldes ofte en palme, men er egentlig en urt, hvor bladene sidder så tæt sammen, at bladskederne danner noget, der ligner en stamme. I løbet af ca. ½ år vokser planten til sin fulde højde, som er 4-10 m, hvorefter den samme år blomstrer og bærer frugt. Høsten foregår ved, at planten hugges om, og de umodne bananer plukkes af. De grønne bananer modnes kunstigt, når de er fremme i importlandet, hvorved man bedre kan styre afsætningen.

Betydning for kosten:

Bananer hører til de energirige frugter. Bananer har et vist indhold af C-vitamin, B6-vitamin og kalium og har desuden et stort indhold af kostfibre.

 

Hvad skal du bruge dine bananer til?