Undgå beskadigede fliser ved fliserens

31 May 2021 Astrid Pedersen
image

De fleste haveejere har et eller flere flisebeklædte arealer i haven. Det kan for eksempel være en havegang eller en terrasse. Og dertil er mange indkørsler belagt med fliser som også gerne må fremstå pæne og ensartede i overfladen.

Desværre udgør flisebelægninger et yndet vækstgrundlag for den organisme som kaldes lav. Lav er faktisk ikke blot én enkelt organisme men består af en symbiose mellem alger og svamp.

Den hårdføre lav type flisepest kan fint leve og sprede sig på de hårde, golde fliser da flisepest primært ernærer sig ved sollys gennem en proces der kaldes fotosyntese. De hvide, gule eller grønne pletter på dine fliser, som du måske har troet var fugleklatter, består altså af lav.

Selv om den såkaldte flisepest ikke direkte beskadiger fliserne er den stadig skæmmende for det samlede indtryk. De fleste have ejere foretrækker fliser uden flisepest og søger derfor at fjerne de grimme pletter så snart haven skal tages i brug i anledning af sommeren.

Du bør dog tænke dig om en ekstra gang inden du styrter ud og køber eller lejer en højtryksspuler til formålet. Dine egne forsøg på at fjerne flisepest kan nemlig hurtigt gå galt – og i værste fald vil dine fliser blive så ødelagte at du skal ud og lægge nye.

Lad et professionelt haveservicefirma fjerne flisepest

Når du selv fjerner flisepest ved hjælp af en højtryksspuler kan du risikere at du ødelægger overfladen på fliserne. Flisernes skal beskytter dem mod intrængende fugt. Er skallen først væk vil fliserne være porøse og dermed ekstra sårbare over for nedbør. Og så vil du have problemet med frostsprængninger når temperaturen daler i løbet af vinteren.

Hvis du overlader opgaven med fliserens til et firma som for eksempel Stecks Fliserens kan du være sikker på at dine fliser forbliver intakte. Læs mere på stecksfliserens.dk.

More articles