Overrask vennerne med hjemmebrygget øl

25 October 2020 Lotte Hindsberg

editorial

Forestil dig at solen skinner, grillen er tændt og om lidt kommer vennerne til en hyggelig aften og du har valget imellem at servere supermarkedets tilbud af dåseøl eller din egen special øl, der er nøje tilpasset aftens menu. Det sidste lyder umiddelbart noget sjovere.

Interessen for at brygge øl er kommet samtidig med, at der er dukket mange nye mikrobryggerier op, som har vist at en øl kan være meget forskelligt. Samtidig er der dukket nye og spændende butikker op, der sælger ingredienser til ølbrygning.

En af dem er ølbrygning.dk. Her kan der købes ud over ingredienser også brygudstyr til selve brygningen. De har ofte alt fra begynder startsæt til mere avanceret modeller. Dertil skal deres viden omkring ølbrygning ikke undervurderes.

Kunsten at brygge øl

I dag forbinder man ofte det med at brygge øl med en mandlig brygger, men sådan har det bestemt ikke altid været. Det er kun de sidste par hundrede år at det har været mændenes job. Før det var det kvindernes ansvar at brygge husets øl i bryggerset. Deraf navnet. 

Øllet har været kendt i over 8000 år og i Danmark har man fundet rester der viser, at vi har kendt til øllet i mindst 5000 år.

At brygge øl var iøvrigt ikke en lille opgave for husets kvinder. I perioder blev der dagligt drukket op til 5 liter pr. person. 

I dag er der flere muligheder for at lære at brygge øl. Der er dagskurser hvor man under hyggelige omgivelser lærer det mest basale. Derefter kan man så selv begynde at eksperimentere med forskellige smagsvarianter. Det er en god ide at skrive ens eksperimenter ned. Både de gode og de mindre gode. Der findes også et utal af bøger, der beskriver forskellige måder at brygge øl på. Der er stor forskel på danskernes lyse øl og f.eks. den belgiske.

More articles