Ølbrygning var kvindernes job

30 May 2021 Lotte Hindsberg

editorial

Mange tænker en mand, når de tænker på en brygger. Det skyldes selvfølgelig, at man blandt andet har set mænd køre rundt i hestevogne med øl i det danske gadebillede og historien om Carlsberg grundlægger J.C. Jacobsen. I virkeligheden har mænd kun været bryggere i få århundrede år. Det første bryggerlaug blev stiftet i København i 1525, men på landet forsatte det med at det var kvinderne der bryggede øllet. 

At brygge øl har ikke været en lille opgave for hjemmets kvinder. I perioder har folk drukket op til 5 liter dagligt. Det skyldes at øllet var en stor del af den daglige diæt. Ølbrygning har i Danmark været kendt i over 5000 år og kvinderne, især i oldtiden, blev respekteret for deres ølbryggeri. Den der kunne brygge denne smukke gyldne drik måtte i den grad være noget særligt.

Få hjælp til at vælge det rigtige brygudstyr

I dag er det selvfølgelig muligt for både mænd og kvinder at brygge deres egen øl. Det er noget sjovere at have venner på besøg og så servere en øl man selv har brygget. Samtidig passer øllen perfekt til den mad der serveres. Det er noget helt andet end at servere ugens tilbud fra supermarkedet. 

Når du skal vælge dit brygudstyr, kan du med fordel få råd og vejledning af personalet i de butikker der sælger brygudstyr og ingredienser til ølbrygning. Når du skal finde det rigtige brygudstyr er det vigtigt at du vælger et der passer til den øl du normalt brygger. Det skal også være et brygudstyr der passer i størrelsen. Det skal være så stort at du har mulighed for at udvikle dig som brygger, men det skal samtidig ikke være så stort, at du ikke kan udnytte kapaciteten. Det skal også være nemt at købe reservedele og bygge til hvis behovet opstår.

More articles