Møbelpolstring er ikke så udbredt længere

16 April 2020 Anders Lundtang Hansen
image

editorial

Det kræver ikke det kendskab til historiens gang, før du måske kan se for dig, at polstrede møbler mere er noget, man så mere af i gamle dage, end man ser dem lavet nu om dage.

Hvordan kan det så være?
Jo, det vil vi forsøge at forklare i denne artikel.

Lad os dog starte bagud ved at sige, at når man skulle lave møbler, der var andet end skamler og så videre, så var tanken jo, at man skulle sidde blødt, og hvordan gjorde man så lige det bedst, så det ikke bare var med en pude på en stol?

Det gjorde man ved at polstre møblerne, specielt stolene og sofaerne, hvorfor træværket – som det ofte var lavet af – hang sammen med det polstrede, og så var det ornamenteret i næsten uendelig glad, og det polstrede stof havde mange motiver på sig.

Desto finere og flotte, disse polstrede møbler var, desto bedre var de og mere eftertragtede specielt fra adelen og videre opad i de finere rækker.

Derfor ville have have den slags møbler, fordi der var status i at eje dem, og det bredte sig da efterhånden også til mange steder, så man endda kunne støde på møbelpolstring i Randers.
Og der var derfor mange steder i landet, man kunne få polstret møbler.

Men langsomt gik det i sig selv igen, som tiden udviklede sig.

For nu skulle tingene være effektive, så man accepterede, at det var lettere at sidde på serieproducerede stole, når man arbejdede eller spiste derhjemme, da de var hurtigere at lave og derfor billigere at købe.

Selv polstrede møbler blev mere enkle at se på, og de blev ofte lavet i udlandet og på maskiner.

Det med at polstre møbler i hånden tog for lang tid og blev for dyrt.

Erhvervet er bestemt ikke uddødt, men det begrænset, hvor mange der foretager den slags nu om dage.

More articles