Maleren der viste storbyen fra sin bedste side

18 March 2020 Søren Black
Maleren der viste storbyen fra sin bedste side

Maleren Paul Fischer er i dag kendt for at portrættere København fra sin allersmukkeste side. Du kan i første halvdel af 2020 nyde nogle af Fischers mesterværker på Københavns Museum. Her er nemlig en fantastisk særudstilling om maleren, der blev kendt for sine malerier fra den danske hovedstad omkring år 1900.

De danske bymalere fra perioden omkring slutningen af 1800-tallet har stået noget i skyggen af for eksempel de kendte Skagensmalere som P.S. Krøyer og ægteparret Michael og Anna Ancher. Men der ingen grund til at fravælge de kunstnere, der benyttede Københavns gader, pladser og broer som motiv til deres malerkunst. En af de malere der virkelig lykkedes med at vise København frem fra sin allerbedste side var Paul Fischer. Han fik nemlig skildret bygninger og byens mennesker med en sådan kærlighed og indlevelse, at du næsten ikke kan undgå at forelske dig i byen, når du i dag ser på hans værker. Paul Fischer kom hele vejen rundt i den danske hovedstad med værker fra både Søerne, Kongens Nytorv, Højbro Plads og Vesterbro. Her blev stolte fiskerkoner, flotte gardere og elegante kvinder portrætteret i den bedste stil. Fælles for Paul Fischers skildringer af bylivet er hans store kærlighed til København.

Fravær af socialrealisme

Det var bestemt ikke alle, der anderkendte Paul Fischers talent for at male, da kunstneren levede. I eftertiden er han da også blevet kendt som postkortmaleren, der mangler format. Museerne på Fischers tid afviste ofte hans malerier, så han måtte nøjes med at sælge til private samlere, der til gengæld tog godt imod hans værker fra den pulserende storby. Paul Fischers værker viser som sagt storbyen fra den bedste side, hvilket betyder et fravær af socialrealisme. Det kan man i stedet finde hos en maler som Erik Henningsen, der med et maleri som Sat ud, viser os bagsiden af det København, som Paul Fischer elskede at tegne et glansbillede af. Har du fået lyst til flere kulturelle oplevelser, så gå på jagt i de danske byer, hvor der venter masser af kunstudstillinger.

Tjek også disse sider:

https://vielskerkunst.dk/
https://KunstForLivet.dk/
https://AltOmKunst.dk/
https://HvadKunst.dk/
https://ErDetKunst.dk/
https://BedsteKunst.dk/
https://NyesteKunst.dk/
https://GammeltKunst.dk/
https://kunst-kultur.dk/
https://Fresko.dk/
https://kunzt.dk/
https://kunstinspiration.dk/

More articles