Gulvafslibning – hvis dine gulve skal være som nye

09 January 2020 Camilla Skøtt

editorial

Har dine trægulve mistet deres glød, og overvejer du at skifte dem ud, så vent – læs først med her. Der er nemlig gode chancer for, at du kan redde gulvet med en gulvafslibning.

Gulvet har stor betydning for helheden i vores hjem, og hvis plankerne er slidte og trætte at se på, kan det være svært at indrette et hyggeligt og varmt hjem. For nogen er løsningen et nyt gulv, men i disse tider, hvor ressourcerne bliver færre og færre, er det værd at overveje, om gulvet kan renoveres.

Mange trægulve kan slibes, og du kommer langt med en gulvafslibning. Er du usikker på, om dit gulv kan klare en afslibning, kan du som regel tjekke tykkelsen på plankerne ved radiatorrørene eller ved at løfte dørtrinnet af et øjeblik. Alternativt kan du henvende dig hos en fagspecialist, der helt sikkert kan vejlede dig til den rette løsning.

Hvad er en gulvafslibning?

En gulvafslibning er en teknik, hvor du ganske enkelt sliber det øverste lag af dine trægulve – eller får en gulvmand til at gøre det, hvis du ikke er bekendt med værktøjet. Når gulvet slibes, fjernes den gamle overfladebehandling, ligesom skrammer, pletter og overfladiske ridser forsvinder. Herefter står træet helt råt og klar til en ny efterbehandling. Hvis du kunne lide udseendet på dine “gamle” gulve, kan du give det samme behandling igen – alternativt kan du vælge en ny overfladebehandling.

Der findes flere forskellige muligheder, når det kommer til efterbehandling af trægulve, men de primære teknikker er sæbebehandling, oliebehandling og lakbehandling. 

Sæbebehandling er den teknik, der giver det mest naturlig udseende. Til gengæld kræver den en del vedligehold, og du skal være meget påpasselig med pletter og snavs på gulvet.

Oliebehandling er en stærk overfladebehandling, der giver gulvet en lidt mørkere og varmere glød. Vedligeholdelseskravene er meget små, men en gang om året, skal du give gulvet plejeolie.

Lakbehandling er den stærkest teknik til trægulvet, og her kan du enten vælge en mat eller blank overflade. Lak kræver ingen vedligehold og skyer pletter og væske.

More articles