Generaliseret angst og fobi

02 September 2019 Astrid Pedersen

editorial

I Danmark lider op imod 300.000 mennesker af angst, som påvirker deres hverdag. I det følgende vil vi se nærmere på to af de mere almindelige former for angst.

Hvad er generaliseret angst?

En af de mest almindelige og udbredte angst lidelser er generaliseret angst. Generaliseret angst er kendetegnet ved konstant uro og bekymring, tankemylder, rastløshed og tvangsprægede tanker. Når man lider af generaliseret angst, har man en tendens til at gennemtænke alle mulige worst case scenarier, som vedrører sygdom, død og ulykke for én selv eller nærtstående mennesker.

Hvad er en enkeltfobi?

Måske kender du den lette gysen, der går igennem en krop, når du ser en edderkop, eller kigger ned fra et højt placeret sted. Her skal du forestille dig, at du i stedet for blot et lille gys oplever en decideret angstreaktion. Sådan er det for mennesker, som lider af en enkeltfobi. Og en sådan kan være voldsomt hæmmende for daglig udfoldelse – for eksempel hvis arbejdspladsen ligger på femte sal, og du er bange for højder.

Enkeltfobier kan være særligt hæmmende for de daglige udfoldelser, hvis de angår objekter og situationer, som optræder til hverdag. En angst for slanger er eksempelvis ikke noget, som nødvendigvis vil påvirke din hverdag i synderlig grad her i lille kolde Danmark. Men er du bange for højder, og ligger din arbejdsplads placeret på femte sal med gulv til loft panorama vinduer, er det opad bakke – så at sige. Og agorafobi, eller angst for åbne pladser, kan også være svært invaliderende.

Lider du af en enkeltfobi, kan en behandling for eksempel bestå i gradvis eksponering. Det betyder, at du vil blive præsenteret for objektet for din angst i små doser, indtil du lærer at overkomme angsten og samtidig lærer symptomerne på din angst reaktion at kende.

Uanset hvilken form for angst, du lider af, kan du hos en angstspecialist få den rette angst behandling. Læs mere på angstekspert.dk

More articles